Afstuderen

Afstuderen. Het leek mij een eitje. Nouja, dat is overdreven. Ik had gewoon verwacht, dat ik ondertussen het lastigste wel gehad zou hebben. Een buitenlandstage, de eerste keer stage lopen, een minor volgen, verschillende modules voor de vakken onderwijskunde en drama. Wist ik veel, dat dat allemaal een eitje zou zijn vergeleken met dit.

Overdrijf ik? Vast. Maar het voelt nu wel even zo. Bij het afstuderen horen nog tien vakken, 57 studiepunten (heb vorig jaar al een vak afgerond), een redelijk groot eindonderzoek, een meesterstuk schrijven (literatuurstudie), lesgeven, vergaderen, vakken op Windesheim volgen, doelen bedenken, uitschrijven, uitvoeren, leerlingen in het gareel houden, bijles geven, innovatief zijn, gemotiveerd blijven. En dan ook nog een sociaal leven proberen te onderhouden. Hoe dan?!

De eerste zes weken zijn voorbij gevlogen, maandag hebben de leerlingen alweer herfstvakantie en zit ik in Berlijn. Kleinigheidje; er zijn twee deadlines zondagavond 23.59u en ik vertrek zondagochtend al. Had je misschien eerder kunnen beginnen hoor ik je nu denken. Waarschijnlijk wel, maar heb je die waslijst hierboven gelezen?

Uiteindelijk komt het ook wel goed, het komt altijd goed. Maar nu voelt het even of ik aan het verdrinken ben, de bomen door het bos niet meer kan zien, niet goed genoeg ben voor het HBO. Jullie kennen die onzekerheden ook vast wel. Het is gewoon even een hele lading aan dingen, die ik eigenlijk wel kan, maar wat gewoon even niet lukt.

Als dit het afstuderen is, waar iedereen het overheeft, word mijn enige doel dit jaar overleven. En natuurlijk mijn  papiertje behalen. Leerlingen wat leren. Zelf een literatuuronderzoek kunnen afronden. Puur en keihard genieten van de hele meuk bij elkaar. Als het aan mij ligt, zou ik dit de rest van mijn leven kunnen doen. Als dagen 27 uur hadden, we wat extra dagen in de week zouden krijgen en het jaar in het algemeen wat langer zou duren, zou ik het zo weer doen. Helemaal opnieuw.

Lekker tegenstrijdig dit stuk. Afstuderen trouwens ook, past dus wel weer.
-x

Advertenties

Een reactie op “Afstuderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s