Recept: Pumpkin pie/ pompoentaart

Wederom pompoen. Ik ben er nu eenmaal gek op en krijg het continu in mijn groentepakket. Om de pompoen dan telkens in hartige gerechten te verwerken wordt op den duur saai. Vandaar vandaag pompoen in een zoet recept. Een heerlijke pompoentaart, of zoals de Amerikanen het zeggen; pumpkin pie.
Het originele recept bevatte gecondenseerde melk en slagroom, dat was mij iets te veel van het goede. Een alternatief was volle melk, maar gezien ik enkel magere melk gebruik, werd het magere melk. Wat trouwens voor de smaak niet uitmaakt. De taart werd met open armen door iedereen ontvangen! ­čÖé

04

Pumpkin pie/ pompoentaart
Ingredi├źnten voor een taartvorm van 16 cm doorsnede:
Deegbodem
– 125 gram bloem
– 20 gram poedersuiker
– snuf zout
– 63 gram zachte roomboter
– 1 eidooier
– 1.5 eetlepels (magere) melk

Vulling
– 250 gram pompoen
– 25 gram lichtbruine basterdsuiker
– 70 gram kristalsuiker
– 225 gram (magere) melk
– 1/2 eetlepel kaneel
– zakje vanillesuiker
– 1 ei
– 1 eigeel

Werkwijze:
1. Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd deze in gelijke kleine blokjes.
2. Maak van de boter, poedersuiker, zout en bloem een deeg (dit kun je het beste met je handen doen).

3. Wanneer de boter goed vermengd is, voeg je de melk en de eidooier toe. Wederom met de handen mengen/ kneden. Laat het deeg zo’n 20 minuten in de koelkast rusten.

4. Rol het deeg uit en bekleed je taartvorm. Ik gebruikte een gewone springvorm en maakte mijn rand +/- 4 a 5 centimeter hoog. Prik gaatjes in de bodem.
5. Laat dit wederom 15 minuten rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden.
6. Voeg de ingredi├źnten voor de vulling op het EI na in een pan, en laat deze zachtjes koken tot de pompoen zacht en gaar is.
7. Bak de taartbodem eerst 45 minuten blind (met een bakpapier erover, waar droge bonen op liggen).
8. Wanneer de pompoen zacht is pureer je het mengsel met een staafmixer. Laat het daarna afkoelen.

03

9. Wanneer de pompoen afgekoeld is, klop je de eieren, zodat zij een geheel vormen en spatel je dit in delen door het pompoenmengsel.
10. Haal de taartbodem uit de oven, verwijder het bakpapier en de bonen en vul de taartbodem tot de rand met het pompoenmengsel (ik had nog wat over).
11. Bak de taart zo’n 40/50 minuten op 170 graden. De vulling blijft wat ‘wobbelig’, maar dat is niet erg.

12. Laat de taart goed afkoelen.
Tip: Smaakt enorm lekker met slagroomijs of gewone slagroom, maar is ook lekker zoals die is.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s