Ik, banketbakker

In de beschrijving aan de rechterkant staat erg mooi, dat ik Duits docent in wording ben. Volgens mij heb ik ook niet eerder toegelicht, wat ik hiervoor deed. Want met mijn 24 jaar zou ik eigenlijk al klaar moeten zijn met de opleiding.

Dat komt, omdat ik na de HAVO een jaar de PABO heb gedaan om daarna toch maar naar het MBO te gaan. Dit met maar een reden, ik vond mezelf te jong voor de opleiding tot Duits docent. Op je 22e docent zijn en verantwoordelijk zijn voor 30 leerlingen van soms 16 jaar, dat leek mij niks. Dus een MBO opleiding om ouder te worden. Welke opleiding dan wel? Nou! Iets wat er helemaal niet op lijkt.

Banketbakker. Ik heb in 2,5 jaar tijd niveau 2 en 3 afgerond en mag mijzelf dus officieel allround banketbakker noemen. Iets wat voor mij nog steeds heel raar en abstract klinkt. Ik ben dus banketbakker, al doe ik er nu niks mee. Ja, ik bak thuis wel eens iets en ook tijdens de opleiding heb ik volop van het beroep genoten (exclusief de extra kilo’s die erbij kwamen). Ik was (en ben) als banketbakker wel enorm tegendraads. Ik houd namelijk niet van te zoet, zoals Nederlandse slagroom, chocolade en de meeste soorten taart. Mijn gebak was dus ook vaak met veel minder suiker (echt Duits gebak noemde men het).

Toentertijd kon je ervoor kiezen om enkel banketbakker, broodbakker of een combinatie van beide te doen. Ik koos ervoor om enkel banketbakker te gaan doen. In mijn laatste halfjaar leek mij brood ook erg interessant. Ik ben toen verschillende soorten brood gaan maken, vaak Duits brood of brood met kruiden erin. Vooral omdat ik dat zelf het lekkerste vind. Helaas heb ik daar geen diploma van, omdat ik het erbij deed puur en alleen voor mezelf. Ook heb ik bonbons leren maken, pudding en bavaroise (wat ik nog steeds het lekkerste vind als taartvulling).

Veel mensen denken dat banketbakker vooral leuk koekjes maken is en taarten versieren. Niks is minder waar. Het is een enorm zwaar beroep, ik heb een jaar stage gelopen bij een banketbakkerij waarbij we om 4u in de ochtend begonnen. Om 3u zat ik dus al op de fiets. Ook het leuk koekjes maken en taarten versieren blijkt enorm tegen te vallen. Dat doe je zo nu en dan, maar in zulke grote getallen dat de lol er snel af is. En laat me niet beginnen over de decembermaand! Die lijkt niet over te gaan! Zo ontzettend veel moet je dan werken om de bestellingen waar te kunnen maken. Dat vertellen ze er alleen niet bij op een introductie dag. Logisch ook, veel mensen haken om de bovenstaande redenen af.

Niet alleen de liefde voor bakken heb ik van deze opleiding overgehouden, ook wist ik daarna zeker dat ik lerares in het voortgezet onderwijs wou worden en heb ik er een erg leuke vriendin (mijn bakkersmaatje) aan overgehouden.

Of ik ooit weer iets met dit beroep zal gaan doen? Wie zal het zeggen, op dit moment lijkt het me leuk weer voor vrienden en familie te gaan bakken. Maar zeg nooit nooit!
x

Advertenties

6 reacties op ‘Ik, banketbakker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s