Twee nationaliteiten – identiteitscrisis

Ik ben opgegroeid met twee nationaliteiten. Iets wat mij nooit verwonderd heeft. Net zoals het feit dat mijn vader Duits spreekt en mijn moeder Nederlands. En ja, ook tegen elkaar. Voor mij is dit net zo normaal als dat ik rechtshandig ben. En toch begint er langzaam iets in mij te knagen. Want, wat ben ik nou? Wie ben ik nou?

Nog nooit heb ik hoeven nadenken over mijn nationaliteit. Ik was (en ben) in eerste instantie Duits, daarna Nederlands. En dat beide 50%. Waarom eerst Duits? Dat is een gevoel van binnen, iets wat ik niet kan uitleggen.

Maar toch voel ik me steeds minder thuis in beide nationaliteiten. Niet door mijzelf trouwens. In Nederland ben ik telkens die Duitse, in Duitsland complimenteert men mij voor mijn Duits, daar ik niet een gehele Duitse ben. Hoe moet ik dan weten waar ik bij hoor?

Mijn moeder zei altijd dat ik, op enig moment, zou moeten kiezen tussen beide nationaliteiten en ik zei (en zeg nog steeds) dat ik voor mijn Duitse nationaliteit kies. Maar wat nou als ik dan nog steeds een buitenlander blijf? En wat als ik voor Nederlandse kies en toch die Duitse blijf?

Uiteindelijk ben ik als eerste Kimberly, daarna mens, vrouw, Duitse/ Nederlandse. Dan Harry-Potter fanatiekeling en voetbalgek. Dochter, vriendin. Maar wat zou ik graag een eenduidige nationaliteit erbij kunnen zeggen.

Ik ben absoluut gezegend met twee nationaliteiten, maar soms is het ook enorm verwarrend.


Een reactie op “Twee nationaliteiten – identiteitscrisis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s