Als begeleider in Berlijn

Ondertussen zit ik alweer op mijn bank in de woonkamer bij te komen van een erg intensieve maar ook leerzame week met 54 VMBO-leerlingen. Benieuwd hoe mij dat afging en wat er allemaal gebeurde? Lees dan verder.

b

Maandagochtend vertrok ik met vier docenten en 54 leerlingen uit de 3e klas van het VMBO met de bus richting Berlijn. Ik kende maar een paar van de leerlingen dus dat was best onwijs spannend. Al meteen kreeg ik de leiding over 11 jongens die allemaal een stuk langer zijn dan ik. Ik viel dus niet op. Na een lange busreis (7.5 uur) kwamen we dan aan in mijn mooie Berlijn. Heerlijk om weer terug te zijn!

d

De lieve kinderen hun kamer aanwijzen, samen eten in het hostel en op naar de Fernsehturm, een wandeltocht van ongeveer een uur. Boven in de Fernsehturm hadden we een onwijs mooi uitzicht al was het donker. Ook de leerlingen vonden het mooi, al waren ze vooral moe. Op de terugweg zagen de (meeste) leerlingen voor het eerst een echte zwerver en een verslaafde man. Erg spannend dus en de meisjes reageerden dan ook angstig. Maar we kwamen heel terug, daar gaat het om.

Al met al zagen we in de afgelopen dagen verschillende dingen. Zo gingen wij naar het “Olympia stadion” waar onder andere Hertha BSC speelt, een korte wandeltocht langs verschillende bezienswaardigheden waarbij er leerlingen waren die toch twijfelden over wie de muur nou gemaakt had (nee, dat was toch echt tijdens de koude oorlog, niet de tweede wereldoorlog), de Starbucks-en druk bezocht werden (ja maar mevrouw, thuis hebben wij dit niet!), waren de Mc Donalds en Burger King niet veilig, werd er op Kurfürstendamm meer gewinkeld als bewondert en waren de leerlingen drukker met de relaties met andere mensen in het hostel dan met heel Berlijn.

c
In de disco, het lerarengedeelte

 

Ook gingen we met de groep naar Sachsenhausen, een concentratiekamp bij Berlijn in de buurt. De leerlingen waren enorm onder de indruk en ook stil na het bezoek. De leerlingen mochten vrij rondlopen met een koptelefoon op, maar drie leerlingen weken niet van mij zij en wouden van alles weten. Het is en blijft een zwaar onderwerp maar deze leerlingen waren oprecht geïnteresseerd, wat het bezoek ook bijzonder maakte.

Het contact met de docenten was erg leuk, iets waar ik toch bang voor was. We hebben het onwijs gezellig gehad. Elke avond na gezellig een biertje, samen overleggen wat de plannen van de volgende dag waren. En hierbij waardeerde men mijn mening en mijn ideeën wat erg goed voelde, om gewaardeerd te worden.

De gehele week was wel spannend. Ik was verantwoordelijk voor 11 leerlingen. Dat maakte alles wat zwaarder. Het samen ergens heen lopen, rondleiding geven, informatie verschaffen, leerlingen van A naar B brengen, eer voor de leerlingen zijn en hulp bieden. Ik was zo nu en dan bang, dat ik een leerling kwijt zou raken, maar dat gebeurde gelukkig niet! Wel viel er een leerling en bezeerde (brak?)  zijn vinger, maar zulk soort dingen gebeuren.

De lovende woorden van leerlingen en collega’s waren erg prettig. De leerlingen vonden het fijn dat ik er was, ook al kenden zij mij niet, liepen graag met me mee en vonden dat ik erg veel wist. De docenten waren blij met mijn kennis van zowel de geschiedenis als Berlijn zfelf, maar ook de hulp die ik bood aan leerlingen en hen zelf.

Een heerlijke week die mij heeft laten zien dat het leraarschap zo veel meer betekend als alleen dingen uitleggen en lesgeven. En een absolute bevestiging voor mijn keuze voor dit beroep. Ik heb genoten al ben ik nu helemaal op.

 


2 reacties op ‘Als begeleider in Berlijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s