Mijn leven als student én docent

Ik beloof het al eeuwig, maar dan nu toch een blog over mijn opleiding! Zo nu en dan vertel ik wel ergens dat ik studeer, en dat het Duits is. Maar wat doe ik nou eigenlijk allemaal, als student, docent, pedagoog, toneelspeelster en ga zo maar door?

Momenteel studeer ik aan Hogeschool Windesheim de opleiding tot tweedegraads docent Duits. Dat tweedegraads houdt in, dat ik word opgeleid, om uiteindelijk het VMBO, HAVO/VWO- onderbouw en het MBO les te mogen geven. Een ontzettende uitdaging.

large

Ik zit midden in mijn tweede jaar (heb net periode 3 van 4 afgerond) en loop op dit moment stage op een VMBO-school, hier in de Achterhoek. Afgelopen jaar liep ik stage op een HAVO/VWO-school, en er is toch echt wel een groot verschil. Al heb ik van beide stages genoten, en met veel liefde lesgegeven aan de leerlingen.

Mijn huidige stage is dus op het VMBO. Ik heb twee klassen toegewezen gekregen, die ik (onder begeleiding) alleen les geef. Het gaat hierbij om een 3kader-klas en een 4 gt-klas. De leerlingen zijn van 14 tot 17 jaar. Heerlijke pubers dus, die ontzettend tegendraads kunnen zijn, hun telefoon onwijs belangrijk vinden, sociale contacten als onderwerp van elke les zien, maar uiteindelijk toch hun best doen. Het is misschien niet iets, waar iedereen van droomt, maar ik geniet elke dag weer!

De lessen plan ik van te voren in, ik bereid ze minstens drie dagen van te voren voor, en in een lesvoorbereiding zit toch al snel een klein uurtje werk. Het is dan ook ontzettend frustrerend, wanneer de les niet gaat, zoals je zou willen. Dat je thuis komt en denkt “weer een avond naar de knoppen voor niks”. Maar eigenlijk klopt daar niks van. De les was misschien niet zo gegaan, als dat ik wou, de leerlingen hebben wel wat geleerd!

Ik probeer mijn leerlingen positief te benaderen, vraag naar hobby’s, cijfers, vakken, voetbal. Noem maar op. En dat klinkt stom, maar het zijn  wel de leerlingen, die gillend naar me toe rennen, om vol trots te vertellen, dat zij een voldoende gehaald hebben voor hun biologie. Dan ben ik trots, grijns en zeg dat ik toch allang wist, dat zij het konden. En dan stralen ze. Heerlijk gevoel, eerlijk waar.

Ik loop de dinsdag en woensdag stage, de rest van de dagen ben ik met mijn opleiding bezig, die erg veel tijd vraagt. Wat trouwens niet erg is. Colleges zijn vaak interessant, en anders gezellig (ik blijf student). Maar het lesgeven en stage lopen bevalt mij het meest.

x


5 reacties op ‘Mijn leven als student én docent

  1. Het lijkt me heel bijzonder om les te geven in het middelbaar onderwijs. En als je er talent voor hebt ook echt superleuk. Ik denk dat het fijn kan zijn om met pubers om te gaan. Grappig dat je in de Achterhoek les geeft. Mag ik vragen bij welke school?

    Geliked door 1 persoon

  2. ik denk niet dat het iets is wat zomaar iedereen kan, lesgeven!
    En dat je het dan nog graag doet ook, roept alleen maar respect op 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s