Heimwee.

Kan, of mag, een mens heimwee hebben naar een plaats waar hij maar 3 maanden was? Mag het heimwee zijn, naar een plaats waar je niet je hele leven gewoond hebt, waar je tot vorig jaar weinig mee had? Mag je het dan heimwee noemen?

IMG_0185.JPG

Want, zelfs al mocht ik het geen heimwee noemen, zelf dan heb ik heimwee naar een plaats die tot vorig jaar onbekend voor mij was. Waar ik niks mee had, waarvan ik niet het gevoel had dat ik er moest zijn geweest. En toch, vier maanden na terugkomst in Nederland merk ik, dat het heimwee naar Berlijn groter wordt. Dat ik steeds vaker aan Berlijn denk, de straten kan dromen, tranen in  mijn ogen krijg wanneer ik het per ongeluk op televisie zie. Ik voel een enorme drang naar Berlijn, naar mijn stad. Is dat heimwee?

IMG_0589.JPG

Ik moet eerlijk toegeven, dat toen ik vorig jaar voor de eerste keer in Berlijn kwam met mijn klas van de hogeschool, dit als thuis komen voelde. Het was, alsof ik hier thuis hoorde, alsof het meer dan normaal was, dat ik hier was. Met dit gevoel ging ik in augustus ook terug naar Berlijn. En dat gevoel bleef. Berlijn is mijn thuis.

Nergens anders op de wereld voel ik mij zo op mijn gemak. Nergens anders in 23 jaar maakte ik zo makkelijk vrienden, had een groot sociaal leven. Of het nou ergens even gezellig lunchen was, een wandeling maken, voetbal kijken of naar de film, ik deed het allemaal met verschillende mensen. Ik voelde me voor het eerst niet onzeker over mezelf, mijn lichaam, mijn manier van doen. Ik voelde me goed genoeg. Ik had het immers aan mezelf te danken dat ik zo veel vrienden had. Dan was er toch niks mis met mij?

IMG_0520.JPG

Ook de stad zelf, de geschiedenis, de kunst, de muzikanten, de mensen, de straten. Alles was heerlijk, en overal kon en kan ik genieten. Ik was tot vorig jaar geen stadsmens, zou mezelf nooit in een grote stad kunnen plaatsen. Tot Berlijn.

Stiekem plan ik al allemaal dingen, om terug te mogen. Al zal een minor niet lukken.. Daarom ga ik in juni naar Berlijn, augustus, november. Berlijn zal gek van mij worden. En ik zal van haar houden. Want ja, ik mis Berlijn. Steeds meer en meer.

IMG_0302.JPG

Advertenties

8 reacties op ‘Heimwee.

  1. En of je heimwee kan hebben als je ergens 3 maanden hebt gewoond. Heel erg herkenbaar en ook erg mooi verwoord. Gewoon vaak bezoeken, je hebt nog geluk dat het relatief dichtbij huis is! 🙂

    Like

      1. Met Curacao! Daar heb ik 7 maanden stage gelopen. Helaas is dat duurder om eventjes langs te gaan en helaas ook langer vliegen!

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s